Web Analytics Made Easy - Statcounter

رسانه ها و مطبوعات جهان عرب ضمن پوشش روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران، حضور و مشارکت مردم در آن را گسترده و فراتر از حد انتظار توصیف کردند.

سرویس جهان مشرق - دوازدهمین دوره ریاست جمهوری از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ در ایران امروز (جمعه) بیست و نهم اردیبهشت ماه برابر با نوزدهم ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی از ساعت ۸ صبح به وقت محلی در ۶۳ هزار و ۴۲۹ شعبه اخذ رأی به طور هم زمان در سراسر کشور آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس اعلام مسئولان ستاد انتخابات کشور در این دور از انتخابات ریاست جمهوری ایران ۵۶ میلیون و ۴۱۰ هزار و ۲۳۶ نفر واجد شرایط رأی دادن هستند که از این تعداد یک میلیون و ۳۵۰ هزار و ۲۹۴ هزار نفر رأی اولی به شمار می آیند.

انتخابات ریاست جمهوری علاوه بر ایران در ۱۰۲ کشور و ۱۳۲ نمایندگی ایران در خارج از کشور نیز برگزار می شود و در حالی که بیانیه صادره از سوی وزیر کشور ساعات اخذ رأی را از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۸ اعلام کرده بود، این زمان دو بار یک بار تا ساعت ۱۹ و یک بار دیگر تا ساعت ۲۲ به دلیل استقبال گسترده رای دهندگان و ازدحام جمعیت رأی دهندگان در بسیاری از شعب اخذ رای تمدید شد.

مطبوعات و رسانه های جهان عرب همسو با رسانه ها و مطبوعات جهان ضمن رصد انتخابات و نحوه برگزاری آن و میزان مشارکت مردمی در آن به انعکاس اخبار این رویداد بزرگ و سرنوشت ساز پرداختند.

آنچه رسانه ها و مطبوعات عربی درباره آن متفق القول بودند، «استقبال گسترده مردمی از انتخابات از اولین ساعات آغاز رأی گیری بود». آنچه در ذیل می آید، نگاهی به بازتاب و انعکاس انتخابات ریاست جمهوری در ایران در شماری از نشریه ها و پایگاه های خبری اینترنتی عربی است.

رادار : حضور چشمگیر زنان در انتخابات

پایگاه اینترنتی خبری مصری «رادار» برای پوشش انتخابات ایران و انعکاس مشارکت گسترده مردمی در این انتخابات بر «حضور زنان در عرصه» تمرکز کرده بود.

رادار با انتشار تصاویری از مشارکت زنان ایرانی در انتخابات، نوشت: شماری از آژانس های خبری منطقه ای و بین المللی انتخابات ایران را با انتشار تصاویری از حضور زنان در عرصه سیاسی به تصویر کشیدند.

این پایگاه خبری مصر تاکید کرد: حضور زنان در عرصه انتخابات ایران نشان می دهد، قوانین ایران برای زنان حقی مساوی و برابر با مردان قائل شده تا زنان ایرانی نیز همانند مردان این کشور از حق رای برابری برخوردار باشند.

البدیل : آغاز رقابت با استقبالی بی سابقه

پایگاه خبری مصری «البدیل» برای گزارش خود از انتخابات ریاست جمهوری ایران تیتر « آغاز رقابت های انتخاباتی با استقبالی بی سابقه » برگزیده و نوشته بود: با آغاز انتخابات ریاست جمهوری در ایران تمام جهان نتایج آن را رصد می کنند.

البدیل در گزارش خود تاکید کرده بود: همچنان پیش بینی نتیجه انتخابات سخت به نظر می رسد، به ویژه آنکه در آخرین روزها شاهد کناره گیری برخی از نامزدها به سود کاندیداهای دیگر از عرصه رقابت بود تا شرایط برای پیش بینی نتایج انتخابات پیچیده تر شود.

این پایگاه خبری مصری در بخشی از گزارش خود نوشته بود: درب های مراکز و شعب رأی گیری از ساعت ۸ صبح به وقت محلی با استقبال گسترده و بی سابقه مردم ایران برای ریختن آراء خود در صندوق ها گشوده شد.

الیوم السابع : حماسه زنان ایرانی در انتخابات

پایگاه اینترنتی روزنامه «الیوم السابع» چاپ قاهره همانند پایگاه خبری رادار به حضور گسترده و چشمگیر زنان ایرانی در عرصه انتخابات اختصاص داده و این حضور را «شور حماسی خستگی ناپذیر» برای مشارکت در انتخابات و ریختن آراء خود به صندوق ها توصیف کرده بود.

الیوم السابع درباره مشارکت زنان در انتخابات امروز نوشته بود:‌ این حضور صرفا مختص قشر خاصی از زنان ایرانی نبود، بلکه این حضور همه اقشار و طیف ها به خصوص زنان مذهبی با پوشش چادر را در برمی گرفت.

العهد : حضوری غیر منتظره

اما پایگاه خبری لبنانی «العهد» مشارکت رای دهندگان ایرانی در انتخابات امروز را به حدی غیر منتظره توصیف کرد که رای دهندگان حتی در همان ساعات اولیه آغاز رای گیری برای ریختن آراء خود به صندوق ها مجبور بودند، یک تا دو ساعت در صف منتظر بمانند.

خبرنگار العهد در گزارش خود از مشارکت مردمی در انتخابات ریاست جمهوری امروز گفته بود که یکی از خبرنگاران غربی که برای پوشش انتخابات به ایران سفر کرده بود، در گفت و گو با وی تاکید کرده بود که تاکنون چندین بار برای پوشش انتخابات ایران به تهران سفر کرده، اما حضور مردم در این دوره بسیار فراتر از حد انتظار بوده است.

العربی الجدید : مشارکت گسترده درانتخابات

پایگاه اینترنتی خبری «العربی الجدید» نیز در گزارش خود از مشارکت تعداد زیادی از رای دهندگان ایرانی در انتخابات جهت آرا خود در صندوق ها خبر داده و از همان ابتدا پیش بینی کرده بود، تعداد زیاد رأی دهندگان موجب تمدید ساعات انتخابات خواهد شد.

الوطن : پیش بینی حضور ۷۲ درصدی رای دهندگان

اما روزنامه «الوطن» چاپ قاهره در گزارش خود با اشاره به مشارکت تعداد زیادی از واجدین شرایط در انتخابات امروز، تاکید کرد: پیش بینی می شود، میزان مشارکت ایرانی ها به ۷۲ درصد برسد.

الوطن افزوده است: رای دهندگان ایرانی امروز به شکلی گسترده در انتخاباتی شرکت کرده اند که برای «حسن روحانی» انتخاباتی سرنوشت ساز به شمار می آید.

بی بی سی عربی : مشارکت گسترده در انتخابات ریاست جمهوری ایران

شبکه خبری «بی بی سی» عربی در پوشش خبری خود از انتخابات ریاست جمهوری ایران از استقبال گسترده و مشارکت پر شمار رای دهندگان ایرانی گزارش داده و تاکید کرده بود: رای دهندگان ایرانی از اولین ساعات گشوده شدن درب های مراکز رأی گیری برای ریختن آراء خود به صندوق ها صف های طولانی تشکیل داده بودند.

بیروت پرس : حضور پر شمار و گسترده رأی دهندگان در شعب اخذ رأی

پایگاه خبری لبنانی «بیروت پرس» نیز در خصوص انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: رای دهندگان ایرانی همچنان به تعداد پر شمار و گسترده در مراکز رای گیری حضور دارند تا رأی خود را به صندوق نماینده مورد نظر خود بریزند.

در گزارش این پایگاه خبری لبنانی آمده بود: مراکز و شعب اخذ رأی از ساعات اولیه صبح روز جمعه شاهد تشکیل صف های طولانی به دلیل مشارکت گسترده واجدین شرایط در انتخابات بود.

بیروت پرس در بخش دیگری از گزارش خود تاکید کرده بود: این حضور فقط مختص مسلمانان و شهروندان شیعی ایران مشاهده نمی شود، بلکه اقلیت های ایران از جمله ارمنی ها نیز مشارکت گسترده ای در این انتخابات ثبت کردند، به گونه ای که مراکز اخذ رای در مناطق ارمنی نشین تهران نیز شاهد تجمع شمار زیادی از شهروندان ارمنی برای ریختن آراء خود به صندوق ها بود.

المصراوی :‌ مشارکت گسترده در کنار ثبات امنیتی

اما پایگاه خبری مصری «المصراوی» درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: مراکز و شعب رأی گیری از ساعات اولیه آغاز رأی گیری با مشارکت گسترده و بسیار پر شمار رأی دهندگان مواجه بود، به گونه ای که در برخی مراکز، رأی دهندگان برای انتخاب نامزد مورد نظر خود بیش از ۳ ساعت در صف های انتظار بودند.

المصراوی در گزارش خود به فضای حاکم بر انتخابات ایران نیز اشاره و در این باره تاکید کرده بود: مهم ترین شاخص انتخابات ریاست جمهوری در ایران حاکمیت امنیت و ثبات بر فضای انتخابات و در تمام مناطق ایران بود.

در این راستا، پایگاه های خبری «المیادین»، «الجنوبیه»، «النشره»، «النور»، «المیادین»، «لبنان تو دی» و «الدیار» لبنان، «المرده»، «الغد»، «الوفد»، «انفراد»، روزنامه «الدستور»، «الاقتصادی»، «المحیط»، «مصرس» و «صدی البلد» مصر، روزنامه «الاتحاد» چاپ امارات متحده، روزنامه «العرب» قطر، خبرگزاری رسمی کویت «کونا»، پایگاه خبری «العرب نیوز» و خبرگزاری «جراسا» اردن، «زمن پرس»‌ فلسطین اشغالی، خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» و پایگاه خبری «سایبر» سوریه، لبنان، شبکه تلویزیونی «الاتجاه» عراق و غیره در گزارش های مشابهی ضمن پوشش انتخابات ریاست جمهوری ایران، بر مشارکت گسترده و پر شور مردم ایران و تمدید دو باره ساعات اخذ رأی به دلیل استقبال گسترده از انتخابات، در کنار فضای امن و با ثبات حاکم بر تمام مناطق و شعب رأی گیری تاکید و شماری از این آنها این حضور پر شور و گسترده را حماسه آفرینی ملت ایران توصیف کردند.

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۶۱۱۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

نتایج مطالعات یک گروه از پژوهشگران نشان می‌دهد عواملی مانند چالش‌های مالی و اقتصادی، ساختار فرهنگی و سیاسی ذات‌گرا و بنیان‌گرا، جامعه مردمحور و جبر محیطی نقش بازدارنده در مشارکت سیاسی زنان دارد.

موضوع مشارکت سیاسی زنان در کشور‌های در حال توسعه، پدیده پیچیده‌ای است که به پویایی و توسعه نظام‌های سیاسی مربوط می‌شود. سطح مشارت سیاسی شهروندان نشان دهنده یک نظام سیاسی توسعه یافته است. توسعه نظام‌های سیاسی در یک ملت به میزان مشارکت سیاسی شهروندان بدون تفاوت جنسیتی بستگی دارد. گزارش اخیر شکاف جنسیتی جهانی نشان می‌دهد اگر مسیر کنونی در جهان حفظ شود، برای اروپای غربی ۵۴.۴ سال دیگر و برای کشور‌های جنوب آسیا ۷۱.۵ سال طول خواهد کشید تا شکاف جنسیتی را کاهش دهند.

همچنین گزارش دفتر توسعه انسانی سازمان ملل متحد درباره اقدامات کشور‌های عضو در زمینه میزان پایبندی و اهتمام دولت‌ها در تحقق اهداف برنامه‌های توانمندسازی جنسیتی و مشارکت دهی زنان در سیاست نشان می‌دهد حضور زنان در عرصه سیاسی و ساختار قدرت، کمتر از مردان است که شاید مهمترین علت آن مردسالارانه بودن ساختار سیاسی کشور‌های خاورمیانه و محدودیت‌هایی است که مانع از حضور پررنگ و چشمگیر زنان در عرصه‌های گوناگون می‌شود و مهمتر از همه نگرش جامعه درباره حضور و فعالیت زنان در عرصه‌های مختلف، میزان مشارکت زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزد‌های حاضر در عرصه رقابت، ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده برای ۲۲ حوزه در دور دوم انتخابات که در روز ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

تبلیغات دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز از بامداد روز ۱۳ اردیبهشت آغاز شده و تا ساعت هشت صبح پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ادامه دارد. آخرین جلسه مجلس یازدهم روز دوم خرداد تشکیل و مراسم افتتاحیه مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم، روز هفتم خرداد ماه برگزار می‌شود.
زنان به عنوان نیمی از جمعیت ایران در انتخابات پیش رو نقش موثر و مهمی داشته و مشارکت سیاسی آنان شاخص حائز اهمیت در فرآیند توسعه پایدار است. «مهدیه آخوندی»، «کرم حبیب پور گتابی» و «زهرا حضرتی صومعه» در مطالعه‌ای با عنوان «آسیب شناسی مشارکت سیاسی زنان تهران بر اساس نظریه زمینه‌ای» این موضوع را مورد توجه قرار داده و از طریق روش کیفی سعی کرده‌اند علل، شرایط مداخله‌گر و شرایط زمینه‌ای تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان را مورد مطالعه و واکاوی خود قرار دهند.

شرایط عِلّی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان

فقدان استقلال مالی زنان، اهمیت داشتن درآمد، استقلال خواهی مالی، هزینه‌های زیاد فعالیت‌های اقتصادی، فقدان منابع مالی کافی برای امور سیاسی زنان، وابستگی مالی زنان، فقدان اندوخته مالی زنان، تمایل نداشتن زنان به هزینه کردن در عرصه سیاسی، فقدان حمایت مالی زنان در عرصه‌های سیاسی، بالا بودن هزینه‌های مشارکت فعال سیاسی برای زنان، تمایل شدید به داشتن استقلال مالی و هزینه بر بودن فعالیت‌های اقتصادی از جمله شرایط عِلّی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان است.

همچنین انحصارگرایی فضای سیاسی، مداخله نکردن سیاسی گروه‌های مختلف در سیاست از جمله زنان، نبود گروه‌های سیاسی حامی از زنان، فقدان ساختار مناسب حزبی برای زنان، طرد سیاسی زنان، به رسمیت نشناختن سیاسی زنان و درون‌گرایی گروه‌های سیاسی نیز از دیگر عوامل علی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان است.

شرایط زمینه‌ای تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان

شریط زمینه‌ای در حقیقت مقوله‌ها و مفاهیمی را در بر می‌گیرد که زمینه‌ساز مشارکت سیاسی زنان است و فعال شدن آنان در این حوزه را تسهیل می‌کند یا برعکس مانع از مشارکت سیاسی آنان می‌شود. یکی از شرایط زمینه‌ای مهم در زمینه مشارکت سیاسی زنان ساختار نابرابر و مردسالاری در حوزه کنشگری سیاسی است عامل مردسالاری به عنوان یک سیستم رفتاری سرکوبگر نقشی کلیدی ایفا می‌کند. مردانی که با این سیستم جامعه‌پذیر شده‌اند، این الگوی رفتاری را با خود به صورت کلی در جامعه و به صورت جزئی به سیستم حزبی و انتخاباتی منتقل می‌کنند. در نتیجه زنان حتی خارج از خانه و خانواده خود با رفتار‌های پدرسالارانه مواجه خواهند شد.

بنابراین، تبعیض جنسیتی فضای سیاسی، نبود پذیرش کافی جامعه برای مشارکت سیاسی زنان، نگاه مردانه داشتن به امر سیاست، طرد پنهان زنان از مشارکت سیاسی از جمله ویژگی‌های ساختار فرهنگی و سیاسی ذات گرا و بنیان گرا است که مانع از مشارکت سیاسی زنان می‌شود.

همچنین نبود حمایت کافی خانواده از زنان در مناصب سیاسی، جامعه‌پذیری منع کننده برای زنان در حوزه امور سیاسی، فقدان آموزش حقوق سیاسی برای زنان، حمایت نکردن کافی زنان از یکدیگر، کمبود رشد سیاسی زنان، محدودیت شدید در محیط خانواده، سنت گرایی در خانواده‌ها و نپذیرفتن زنان در مناصب سیاسی و استقبال نکردن جامعه از زنان موفق سیاسی از جمله ویژگی‌های جامعه مردمحور و جبر محیطی است که بر مشارکت سیاسی زنان تاثیر می‌گذارد.

شرایط مداخله‌گر بر مشارکت سیاسی زنان

یکی از شرایط مداخله‌گر در مشارکت سیاسی زنان، به ویژگی‌های روحی و روانی آنان در عرصه سیاسی برمی‌گردد. با وجود ماهیت مدنی و عقلانی مشارکت سیاسی، زنان از وجوه روحی و روانی نیز متاثر هستند.  به بیان دیگر فعالیت سیاسی تنها از عوامل عقلانی تاثیر نمی‌پذیرد و ویژگی‌های روحی-شخصیتی زنان از جمله اعتماد به نفس خود بزرگ‌بینی، تمایل به مشارکت سیاسی، ریسک پذیری و اقتدار شخصیتی از جمله شرایطی هستند که می‌توانند حلقه ارتباط زنان با ساختار سیاسی را مختل کننداز طرف دیگر، مشارکت سیاسی زنان این ویژگی‌های روحی و روانی را تقویت می‌کند. مشارکت سیاسی به زنان عزت نفس می‌بخشد و به آنان احساس مفید بودن، کفایت، ارزش و قدرت و اعتماد به نفس می‌دهد و از طرف دیگر بی اعتنایی به این نیاز‌های روحی و روانی به احساساتی از قبیل حقارت، ضعف و درماندگی در آنان منجر می‌شود.

راهبرد‌هایی به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان

به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان راهبرد‌هایی از قبیل عدالت اقتصادی در حوزه تقسیم کار جنسیتی، رفع قوانین تبعیض‌آمیز و مردسالارانه، ایجاد بستر‌های رشد و نمو برای زنان و مردان، ایجاد زمینه‌های خودشکوفایی و تربیت بر اساس خودباوری برای زنان و حمایت از مشارکت سیاسی زنان پیشنهاد می‌شود.

همچنین پرورش زنان و توانمندسازی برای آنان از دوران مدرسه، انتخاب زنان به عنوان مدیران رده بالا و میانی، پذیرش زنان در عرصه‌های مختلف اقتصادی سیاسی، کمک کردن سمن‌ها به زنان در شکوفایی و مشارکت سیاسی، تغییر شکاف میان خانواده و زنان و اعتماد آنان به توانایی‌های دختران و زنان و قبح شکنی از حضور زنان در عرصه‌های مختلف سیاسی از جمله راهکار‌های موثر در این زمینه هستند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • مسئول سابق امنیتی: در رفح خبری از پیروزی کامل نخواهد بود
  • پرواز گسترده بالگردها بر فراز پایگاه کرم ابوسالم
  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • پرواز گسترده بالگردها بر فراز پایگاه کرم ابوسالم+ فیلم
  • کاندیداهای موردحمایت جبهه ایستادگی ایران اسلامی درزنجان و خدابنده
  • اعضای هیات مدیره انجمن صنفی پایگاه های خبری تهران انتخاب شدند + اسامی و عکس ها
  • اعضای هیات مدیره انجمن صنفی پایگاه های خبری تهران انتخاب شدند
  • مردم در دور دوم انتخابات مجلس نیز حضوری پرشور داشته باشند
  • آینده برای لرستان روشن است/ لزوم مشارکت حداکثری در انتخابات
  • حماسه وعده صادق باید در سطح جامعه روایت گری شود